Бесеница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бесеница

Бесеница е името на популярна игра за познаване на думи. Играе се от двама играчи, като единият си намисля някоя дума или израз, а другият се опитва да я познае.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Играта се играе с писане, обикновено на лист хартия, тетрадка, на черната дъска в училище и др. Играчът, който си намисля думата за познаване, например „Бесеница“, написва един ред с чертички, като всяка чертичка отговаря на една буква от търсената дума и рисува една бесилка:

1.

Дума: _ _ _ _ _ _ _ _
Грешки (0):
Нов опит:

В някои случаи първият играч дава първата и последната буква от намислената дума, например „Б _ _ _ _ _ _ а“. Тогава, естествено, играта е по-лесна.

Вторият играч прави предложение за дадена буква. Ако буквата се съдържа в търсената дума, първият играч я въвежда на мястото на чертичката (ако се съдържа няколко пъти, се въвежда на всички места). В противен случай, ако в думата няма такава буква, буквата се записва в реда с грешки, а на бесилката се рисува главата на обесеното човече. При всяка грешка се рисува дадена част от тялото на човечето и когато то се нарисува изцяло, играта приключва с победа за първия играч (вторият е „обесен“). От друга страна, ако вторият играч успее да отгатне думата преди да бъде обесен, той е победител.

При следващата игра, „вторият играч“ си намисля дума, а „първият“ я познава.

Примерна игра[редактиране | редактиране на кода]

1.

Дума: _ _ _ _ _ _ _ _
Грешки (0):
Нов опит: А

2.

Дума: _ _ _ _ _ _ _ а
Грешки (0):
Нов опит: Б

3.

Дума: Б _ _ _ _ _ _ а
Грешки (0):
Нов опит: В

4.

Дума: Б _ _ _ _ _ _ а
Грешки (1): В
Нов опит: Г

5.

Дума: Б _ _ _ _ _ _ а
Грешки (2): В, Г
Нов опит: Д

6.

Дума: Б _ _ _ _ _ _ а
Грешки (3): В, Г, Д
Нов опит: Е

7.

Дума: Б е _ е _ _ _ а
Грешки (3): В, Г, Д
Нов опит: Ж

8.

Дума: Б е _ е _ _ _ а
Грешки (4): В, Г, Д, Ж
Нов опит: З

9.

Дума: Б е _ е _ _ _ а
Грешки (5): В, Г, Д, Ж, З
Нов опит: И

10.

Дума: Б е _ е _ и _ а
Грешки (5): В, Г, Д, Ж, З
Нов опит: Й

11.

Дума: Б е _ е _ и _ а
Грешки (6): В, Г, Д, Ж, З, Й
Нов опит: няма (играта е загубена, думата е „бесеница“)

Стратегия[редактиране | редактиране на кода]

В повечето езици, някои от буквите се срещат по-често отколкото останалите и ако играчът, който познава, започне с тях, той има по-голяма вероятност да открие първите няколко букви и да успее да се сети коя е намислената дума.

Гласните букви, например А, Е, И, О, У, се срещат почти във всяка дума и обикновено приблизително всяка втора буква в дадена дума е гласна. Други по-чести букви в българския са Н, Р, С, Т и е стратегически полезно познаването да се започне с тях.

Стратегията на първия играч също е повлияна от горното твърдение. Например думи, трудни за познаване и с по-голяма вероятност за победа, ще съдържат по-рядко срещани букви (Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я) или необичайни комбинации от много гласни или много съгласни, например фотьойл. Също така кратките думи с една-две гласни букви, например швепс, обикновено са по-трудни за познаване.

История и варианти[редактиране | редактиране на кода]

Играта е известна в Европа от много десетилетия и се играе на много езици.

Според „Оксфордския пътеводител на игрите с думи“, произходът на играта е неясен, но изглежда е възникнала през Викторианския период (втората половина на 19 век)[1]. В „Традиционни игри“ от 1894 г. играта е записана като „Птици, животни и риби“[2].

Съществуват три начални варианта: намислената дума се представя или само с чертички, или първата буква е показана, или първата и последната букви са показани.

Намислените думи обикновено са съществителни нарицателни имена в единствено число. Понякога може да се играе и със собствени имена, например личности или държави. Може също да се правят тематични игри, например животни, спортни термини, пословици и др.

Играта е сравнително лесна и широко разпространена. Ако се играе с малки деца, има голяма педагогическа полза, защото децата научават нови думи и упражняват правописа.

Броят на грешките не е строго определен: понякога се рисува едно паднало буренце под човечето, очи, уши, пръсти на ръцете и т.н., особено когато се играе с малки деца, думата е трудна и децата се оставят да спечелят.

Съществуват и телевизионни игри на основата на бесеницата, както и варианти за компютри, мобилни телефони и електронни организатори.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tony Augarde, The Oxford Guide to Word Games (Oxford University Press).
  2. Gomme, A.B. The Traditional Games of England, Scotland, and Ireland (2 vols.). 1894, 1898; New York: Dover, 1964.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hangman (game) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​